Сучасні холодильники виробники оснащують ефективними системами авто розморожування, які, як вважають багато власників, позбавляють їх необхідності систематичного догляду за апаратом. При цьому вони не враховують, що поміщаючи та вилучаючи продукти, в камерах накопичуються залишки їжі та інші випадкові забруднення, які можуть спричинити розмноження мікроорганізмів та виникнення неприємного запаху. Також відсутність профілактики може призвести до поломок, для усунення яких знадобиться викликати майстра з ремонту холодильників.
Коли потрібно чистити холодильник
Незалежно від типу системи авторозморожування у вашому рефрижераторі (No Frost або краплинна), для нормальної роботи необхідно не рідше одного разу на пів року виконувати санітарне очищення камер та зовнішніх поверхонь апарату. Крім цього, існує низка "симптомів", при появі яких необхідне позапланове обслуговування. Насамперед це:
- Завершення настановних робіт після покупки холодильника. Перш ніж запускати прилад в роботу, необхідно промити всі внутрішні стінки камер, полиці і контейнери. Це позбавить появи "пластикового" запаху та інших "виробничих" ароматів.
- Поява води під нижніми ящиками (зазвичай це контейнери для зберігання овочів). Вода може стікати по дверях апарата на підлогу. Волога з часом починає просочуватися під обшивку та викликає корозію металевих деталей.
- Виявлення неприємного аромату всередині одного із відсіків. Джерелом запаху є грибки та інші мікроорганізми, що розвиваються всередині холодильника. Найчастіше причиною розвитку мікрофлори стає засмічення дренажу або технічна поломка, що викликала збільшення температури в камері вище встановленої власником.
Також сигналом про необхідність виконання профілактичного чищення часто стає появи крихт, сміття та залишків їжі на полицях та у контейнерах.
Як правильно почистити холодильник
Зазвичай профілактичне очищення домашніх рефрижераторів виконують кілька етапів:
- Відключають холодильник від електромережі, витягнувши вилку з електророзетки.
- Виймають та перебирають продукти у відсіках. Викидають зіпсовані та втратили харчову цінність. "Прилаштовують" продукти, що залишилися, в холодному місці або у сусідів.
- Витягують полиці, контейнери та всі знімні елементи. Повністю розморожують холодильник, залишивши двері відчиненими.
- Чекають завершення розморожування. Не можна “допомагати” холодильнику, зіскребаючи залишки льоду ножем чи іншими предметами.
- Під час розморожування відсіків усі зняті елементи наповнення камер промивають содовим розчином (1 ст. ложка на літр води). Після цього їх обполіскують водою та просушують.
- Якщо можна відсунути холодильник, за допомогою пилососа очищають теплообмінну решітку конденсатора.
- Після завершення розморожування аналогічним содовим розчином промивають внутрішні поверхні камер. У холодильниках, що “плачуть”, за допомогою ватної палички очищають дренажний отвір. Дитячою спринцівкою промивають дренажний канал. В апаратах із “сухим морозом” ретельно промивають вентиляційні отвори. Промивають двері та ущільнювачі.
- За допомогою бавовняних рушників протирають насухо всі доступні поверхні.
- Залишивши двері відчиненими, дочекатися повного висихання всіх деталей.
- Очищають зовнішні стінки корпусу. Можна використовувати водний розчин посудомийного засобу.
Після просихання всіх елементів, встановлюють знімні елементи, закривають двері та підключають апарат до електромережі. Щоб швидше температура досягла необхідних значень, можна використовувати функціонал SuperFrost або аналогічний (у різних моделях називається по-різному). Продукти поміщають у відсіки після того, як у них встановиться необхідна температура.
Comments (0)
Добавить комментарий